Livno ima prvi gimnastički klub u HBŽ!

Nikada prije na ovim prostorima nije bilo gimnastike i nemamo je nigdje (u BiH) u krugu od 100 kilometara!

To se promijenilo! Livno od ove godine ima prvi gimnastički klub u Hercegbosanskoj županiji!

Kako je sve počelo?

U 5. mjesecu 2021. u Livnu je pokrenuta jednomjesečna škola gimnastike čiji cilj je bio vidjeti imamo li djece koju zanima gimnastika.

 

Iz objave koja je prethodila pokretanju škole gimnastike:
S ovim sportom sam se sreo tijekom studiranja kineziologije i s obzirom da znam koliko je dobar za djecu, ne mogu zanemariti činjenicu da naš grad nema gimnastički klub.
Odavno sam planirao to pokrenuti, ali nisam bio u Livnu, a sada kad sam tu, uz suradnju s Jelenom Knez Perić koja je stvorila predivnu priču sa Univerzalnom športskom školom, ovaj plan se čini itekako izvedivim.
Jelena je bogato opremila prostor u kojem se održavaju treninzi Univerzalne športske škole i većina gimnastičke opreme je tu, a tu su i djeca koja su nadarena za gimnastiku pa bismo i njih voljeli premjestiti sa 'univerzalnih' treninga na specijalizirane, gimnastičke treninge.

Gimnastički treninzi su prava stvar za djecu jer:

  • raznim pokretima utječu na razvoj svih motoričkih sposobnosti (snaga, koordinacija, fleksibilnost...),
  • dolazi do znatnog jačanja muskulature što je povezano sa ispravljanjem nepravilnog tjelesnog držanja koje je sve više prisutno kod djece,
  • razvijaju disciplinu i radne navike.

Za gimnastiku se slobodno može reći kako je temelj svih drugih sportova jer ima ogromne pozitivne učinke na djecu!

Dijete ne mora biti nadareno za gimnastiku da bi pokupilo benefite gimnastičkih treninga. Bilo da će kasnije trenirati nogomet, košarku, odbojku ili bilo koji drugi sport, gimnastika će mu biti najbolja moguća podloga.

 

Odaziv je bio dobar, prijavilo se 50ak djece i kad smo vidjeli da imamo zbog koga, odlučili smo pokrenuti proces registracije gimnastičkog kluba i tako je nastao gimnastički klub "Flow".

 

Odlučio sam se za naziv "flow" jer se tako objašnjava stanje u koje se ulazi kada je osoba u potpunosti uronjena u trenutnu aktivnost koja se u takvom stanju izvodi s maksimalnom predanošću i lakoćom.
Također, 'flow' kada se prevede s engleskog jezika znači 'teći', a tečnost, odnosno fluidnost je ono što je uz ogromnu snagu potrebno za izvođenje gimnastičkih elemenata.
Vrhunskog gimnastičara usporedio bih s valom koji se nakratko može zalediti. Tako i gimnastičari, oni izvode predivne kombinacije pokreta i uz pomoć nadljudske snage mogu se zaustaviti u položajima koji su običnim ljudima nezamislivi, a zatim nastaviti s fluidnošću do sljedećeg zaustavljanja.

Kako bi bolje shvatili o čemu govorim, ovdje možete pogledati neke od izvedbi najboljih gimnastičara svijeta:

 

Velika je šteta to što prethodne generacije nisu imale priliku upisati ovaj vrhunski sport koji je po meni jedan od 3 najbolja sporta za razvoj djeteta.
Uz gimnastiku tu spadaju judo i plivanje.
Srećom, sada imamo 2/3 bazična sporta. Prije 6 godina 
pokrenut je judo klub "Duman" od strane Midhada Semanića, čovjeka koji s velikom predanošću i ljubavlju obavlja taj posao!

Sada imamo i gimnastiku za odrasle!

Blagodati gimnastike nisam ostavio samo za djecu, odnedavno je dostupna i za starije!
Gimnastički treninzi održavaju se 2 puta tjedno i odlična su kombinacija sa svim drugim sportovima / aktivnostima. Istina, ovi treninzi nisu lagani ali trudim se da budu zabavni i da vježbe koje dajem budu kombinacija želja koje osoba ima i potreba koje ja uočavam.
Bez obzira na razinu sposobnosti, svatko odradi onoliko koliko može i sa svakim treningom unaprijedi svoje tijelo.

A kako nemogućnost dolaska ne bi bio razlog da ne iskoristite benefite gimnastičkih treninga, bilo zbog toga što vam ne odgovara termin ili ste iz drugog grada, u ponudu online treninga uključio sam i gimnastičke treninge koji se mogu izvoditi kod kuće!

 

Informacije o gimnastičkim treninzima

  • Treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom:
USŠ (3-6 godina) --------- 16:30 - 17:30
1. grupa (5-7 godina) ---- 17:40 - 18:40
2. grupa (6-9 godina) ---- 18:50 - 19:50
3. grupa (9-14 godina) -- 20:00 - 21:00
4. grupa (odrasli) --------- 21:00 - 22:00
(Nekoliko djece zbog drugih obaveza dolaze u grupe koje ne odgovaraju njihovoj dobi, ali svejedno odrade vrhunski gimnastički trening.)
  • Mjesečna članarina iznosi 40KM (60KM za dvoje djece iz iste obitelji)
  • Udobna odjeća i boca vode čine svu potrebnu opremu

Treninzi će se održavati paralelno s trajanjem nastave, zatim će uslijediti ljetna pauza pa ćemo nastaviti na jesen.

 

Za dodatne upite / izradu online plana, obratite se na:

Mobitel (Whats App / Viber): +387 63 627 016
Instagram: bodywfitness

 

Tek smo počeli i imamo još dosta toga za naučiti ali učimo i rastemo u hodu. Malo pomalo, uz pomoć raznih donacija dolazimo do nove opreme. Jedna od takvih dogodila se nedavno kada nam je Jakov Ljubičić poklonio razboj, konja s hvataljkama i još nekoliko pomagala.

Nadamo se da će grad prepoznati naš rad i trud te korist koju djeca imaju od ovoga sporta i da će nam koliko toliko pomoći kako bi kreirali što bolje uvjete za stvaranje gimnastičara.

 

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave